Аліна Кухар: “Не треба чекати, коли виростеш, свій бізнес можна робити навіть у 16”

Аліна Кухар: “Не треба чекати, коли виростеш, свій бізнес можна робити навіть у 16”


І знову ділимось із вами історіями успіху наших ліцеїстів. Сьогодні координаторка проекту «KinoSky Uman», 10-класниця Аліна Кухар розповіла, який шлях пройшла їх команда, щоб організувати кіно під відкритим небом всього за один місяць і завоювати серця понад 200 відвідувачів.

Як виникла ідея організувати «KinoSky»?

Якось ми сиділи в ліцеї і дивились фільм на MozaBook. І тут я кажу: «А давайте зробимо кіно», а хтось додав «…під відкритим небом». Всі погодились, що це класна ідея і ми почали її розвивати.

Що потрібно для того, щоб організувати кіно під відкритим небом?

Спочатку ми пройшли курс «бізнес-адміністрування» від УАЛ, щоб розібратись в усіх особливостях ведення бізнесу. Там не було нудної теорії, все у форматі тренінгів. Ми одразу застосовували знання на практиці і дізнались багато цікавого.

Наступний етап — відбір найкращих ідей. Ми активно захищали нашу ідею, дуже хотіли, щоб її обрали. Потім пройшли співбесіди, за результатами яких нас поділили на команди, а мене зробили координатором. Я була дуже цьому рада!

Ми одразу вирішили, що захід буде благодійний. Все-таки, нам ці гроші не так вже й потрібні, а дитині вони можуть врятувати життя. Нещодавно передали зароблені 5000 гривень на лікування Дениса Терещука .

Ми розділили ролі: хто буде розробляти дизайн, хто шукатиме спонсорів, хто — ходити на зустрічі, а хто — займатись декораціями, і розпочали роботу.

А як пройшов сам захід? Всі задоволені?

За день до заходу синоптики прогнозували дощ, і нас це трохи спантеличило. Гості теж почали нам писати, телефонувати. Ми почали продумувати різні варіанти як діяти, якщо дійсно почнеться дощ. Але в день івенту було сонечко. Зате це навчило нас готуватись до будь-яких несподіванок.

Пам’ятаю, в якийсь момент ми озираємось і розуміємо, що всі лавочки заповнені, що дехто вже сидить на траві, а люди все заходять і заходять. Це були нереальні емоції! Загалом, прийшло більше 200 людей. Всім дуже сподобалось, нас запитували, коли буде наступний раз. Ми хочемо робити продовження.

Чи виникали якісь труднощі?

На початку було важко прийти до згоди в команді, але з часом ми навчились чути один одного і під кінець вже працювали злагоджено. Для мене, як для лідера, це теж був важливий досвід — я вчилась знаходити до кожного підхід, мотивувати до дії.

Більшість потенційних спонсорів нас підтримали, хоча були такі, які кричали, зверхньо ставились. Це нас трохи шокувало, але нічого, посміялись і працюємо далі. Добре, що в ліцей постійно приїжджають відомі гості, завдяки цьому нам не страшно спілкуватись із впливовими людьми, бо вже маємо в цьому досвід. А ще, дуже допоміг курс «бізнес-адміністрування», бо ми навчились правильно презентувати свою ідею, щоб її підтримали.

Нам довелось самостійно малювати схему конструкції з проектором, бо не знайшлось людей, які в цьому розуміються. Мабуть це було найважче. Але все вийшло, конструкція трималась міцно.

Що ти зрозуміла за час «бізнес-інкубатора»?

Завдяки цьому проекту я зрозуміла, що свій бізнес можна робити навіть у 16 і не потрібно чекати, «коли я виросту, то тоді вже створю власний бізнес». Це можна зробити вже зараз і треба починати вже зараз.

Проект допоміг мені стати більш рішучою. У мене з’явились певні знайомства з різними людьми. Я почала більше розуміти, хто в чому експерт і тепер буду знати, до кого звернутись за підтримкою і порадою, якщо вони мені знадобляться.

І головне — не потрібно боятися, треба ставати і робити, і все обов’язково вийде.