ВАР і УАЛ об’єднаються для створення нової навчальної програми для аграрного бізнесу

ВАР і УАЛ об’єднаються для створення нової навчальної програми для аграрного бізнесу


Сьогодні, 21 серпня, Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР), професійне відділення Українського аграрного ліцею (УАЛ) і представники ряду аграрних підприємств домовилися про «реформування» аграрної освіти в Україні.

За запитом аграрних підприємств, що надходять в ВАР, асоціація буде підбирати співробітників, а професійне відділення УАЛ навчати, згідно з потребами конкретного підприємства, підприємство візьме на себе витрати з навчання, забезпечить проходження практики та подальше працевлаштування. Рішення було прийнято на круглому столі «Підготовка сучасних трактористів: відповідальність професійного закладу чи питання співпраці освітян — агробізнесу — компетентних наставників».

«Сучасна освітня система в аграрних навчальних закладах не практична та потребує кардинальних реформ. Поки таких реформ немає, бізнес бере на себе цю функцію – під конкретний запит підприємств шукати людей, навчати їх та передавати повністю готових кадрів. Така кооперація бізнесу, аграрних асоціацій та ліцею є дуже важливою, бо нестача спеціалістів – головна проблема для більшості господарств», – відмітив Андрій Войтік, керівник професійного навчання УАЛ.

Представники сільськогосподарських підприємств розказали, які навички повинен мати сучасний тракторист-машиніст та висловили своє занепокоєння дефіцитом висококваліфікованих кадрів.

«Аграрні підприємства відчувають величезну нестачу компетентних фахівців. 90% випускників технікумів, аграрних коледжів, університетів навіть в очі не бачили техніку, роботі з якою їх навчали всі 4 роки. Ліцей може підготувати висококваліфікованих трактористів на базі підприємств. Адже саме підприємство не в змозі знайти таку вмотивовану людину, навчити її, а також, дати їй той об’єм інформації, який може дати ліцей» – ділиться заступник директора ФГ «Стоянов А.А.» Андрій Бутенко.

УАЛ вже подготував і запускає з 1 вересня першу в Україні програму підготовки трактористів-механізаторів за дуальною системою навчання, яке включає в себе теоретичний блок, стажування в Естонії, практичні блоки спільно з дилерами с/г техніки в Україні та великий об’єм практики на вітчизняних с/г підприємствах.