Бізнес у 15 років – реальність чи міф?

Бізнес у 15 років – реальність чи міф?


Ми живемо в епоху великих можливостей, такої кількості підприємців, як сьогодні, не було ніколи. Хочемо познайомити вас із 15-річним учнем Українського аграрного ліцею Олександром Бойком, який започаткував власний бізнес.

Олександре, в 15 років у тебе вже є власний бізнес. Чим конкретно ти займаєшся?

Я займаюсь розведенням м’ясних порід кроликів.

Коли ти розпочав цю справу?

Цією справою я займаюсь майже два роки.

Як ти розпочинав свій бізнес?

Спочатку було просто велике бажання знайти справу до душі. Коли я зрозумів, що мені подобається займатися кролівництвом,  створив бізнес-план, консультувався з професіоналами, які допомогли визначитись з породами кроликів, аби це було прибутковим. Далі я обрав напрямок – м’ясний. Так і почався мій бізнес.

А чому ти обрав саме розведення кроликів?

Я обрав кролівництво, оскільки ним займався мій дядько. Ще змалечку я багато часу проводив на його фермі. Це було дуже цікавим заняттям для мене. Ставши старшим, я попросив  свого дядька навчити мене усьому, що потрібно для того , щоб розводити кроликів.

Хто був твоїм інвестором?

У мене були свої заощадження, але також допоміг мій дядько та його приятель.

Що ж у свої 13 років ти розпочав власний бізнес, яка реакція на це була твоїх батьків і чи підтримали вони тебе?

Спочатку це було лише хобі, мова не йшла про бізнес. Усе м’ясо було просто для себе. Але потім я почав розвивати справу, в мене вже налічувалось близько 50 голів, і так поступово хобі перетворилось в бізнес. Моя мама казала: «Навіщо тобі ті кролики? Це відповідально і досить важко в такому раньому віці». Вона навіть не уявляла, що це може стати настільки масштабним. На відміну від мого дядька, який повірив у мої сили та підтримав мене.

Чи зміг ти повернути вже ті кошти, які інвестували в твій бізнес?

Не зважаючи на те, що я витрачаю чимало коштів на корм, зарплату  працівникам, удосконалення ферми та інше, все окупилось доволі швидко.

Наскільки прибутковий такий бізнес?

Я вважаю,  якби кролівництво було не вигідним, ним б ніхто не займався. Чим більше ти інвестуєш у цей бізнес, тим більший у тебе заробіток. Якщо мати більше 100 голів кроликів на фермі – це стає ще вигіднішим, адже корм, препарати, ліки, обладнання  можна купувати оптом, а це набагато дешевше.

Якщо не секрет, який твій чистий прибуток на сьогодні?

Близько 10 – 12 тисяч гривень чистого прибутку.

Отже, ти у свої 15 років маєш більшу зарплатню ніж отримують більшість дорослих в Умані. То чи потрібна тобі надалі освіта? Чи, можливо, набагато краще покинути навчання і більше реалізовувати себе в бізнесі?

Я вважаю, що в будь-якому разі необхідно навчатись. Адже  недарма я вступив саме до аграрного ліцею, бо саме тут  зможу отримати новий досвід, нові знайомства та можливості, які необхідні мені для розвитку мого бізнесу.

Які плани у тебе на майбутнє? Чи будеш ти й надалі розвивати свій поки що невеличкий бізнес?

Так, звичайно. Наступного року я планую придбати вже 500 голів. А якщо говорити про кілька років, то в 16 років я хотів би придбати землю, щоб не брати більше в оренду. Адже так я зможу вирощувати екологічно чисті продукти без будь-яких домішок, що забезпечить здоров’я кроликів та високу якість м’яса.

Дякую за цікаву розмову й бажаю успіхів у твоїй справі.