Молоко збирає лайки

Молоко збирає лайки


Цього року до святкування дня шкільного молока  долучився Український аграрний ліцей. Для учнів розробили спеціальну програму, яка допомогла більше дізнатись про молочні продукти. За тиждень до свята було оголошено конкурс «#Молоко збирає лайки». Його суть полягала в тому, що кожен охочий мав викласти світлину з улюбленим молочним продуктом в соціальні мережі, переможець визначався за кількістю лайків. Тому кожен з нетерпінням чекав середи, щоб дізнатись про результати.

Ранок 27 вересня для ліцеїстів розпочався з подорожі до кращих ферм України, котрі входять в Асоціацію виробників молока: ТОВ «Дзензелівське» та ТОВ «Кишенці». Обидва підприємства містяться в Маньківському районі на Черкащині і є постачальниками сировини для Тернопільського молокозаводу, що випускає продукцію під торговою маркою «Молокія». Кожен учень отримав маршрутний лист, який слід було заповнити під час екскурсії і з’ясувати особливості утримання, догляду, годівлі корів.

Отож, ліцеїсти дізналися, що кожна корова має електронний паспорт, у якому зібрано інформацію про вік тварини, отелення, хвороби, продуктивність. Відкриттям стала доїльна зала, де втручання людини в технологічний процес зведено до мінімуму. Здивувало те, що під час доїння звучить спокійна музика, щоб тварини не лякалися різких сторонніх звуків, які можуть спричинити стрес і призвести до зниження надою. Далі учні побували у приміщеннях, де утримують корів, вирощують телят, побачили силосні ями, танки з мелясою. Сучасна молочна ферма — це виробництво, де використовуються новітні інформаційні та агротехнології.

Після повернення до ліцею учні узагальнювали та порівнювали інформацію в маршрутних листах. З’ясовували, чим відрізняються, а чим схожі технології утримання корів на обох фермах. Виявилося, що обидва підприємства використовують схожі способи годівлі й утримання тварин. Більшість процесів механізовано й автоматизовано, використовується мінімум людської праці, а отримане молоко якісне та безпечне. МОЛОКО ЗБИРАЄ ЛАЙКИ фото: АВМ «Швидше, сильніше, розумніше, і все це — завдяки молоку!» — цей слоган повною мірою характеризує Міжнародний день шкільного молока (World School Milk Day), який у всьому світі відзначають в останню середу вересня.

Далі в екіпажах проходили кейс-уроки, на яких ліцеїсти презентували міні-проекти про користь  молока у житті, його використання, хімічний склад. Кожен переконався в тому, що молочні продукти важлива складова щоденного раціону людини, тим більше дитини, адже молоко — це джерело енергії, поживних речовин, вітамінів та мікроелементів. Молоко — це перше відкриття світу смакових відчуттів для дитини і саме воно закладає фундамент здоров’я та формує імунітет.

Ще однією яскравою подією цього дня була дегустація продукції «Молокії», яка стала улюбленою в багатьох українських родинах. Для цього є всі підстави. Насамперед висока якість, адже компанія дбає про здоров’я споживачів, використовуючи лише натуральні продукти і сучасне високотехнологічне обладнання, зокрема  бактофуги для очищення сировини. Діти поласували йогуртами, кефіром, насолодилися смаком справжнього молока. Представники компанії нагородили переможницю фотоконкурсу «#МолокоЗбираєЛайки Олену  Осауленко головним призом — корзиною з продуктами «Молокії».

А далі був флешмоб,  драйвовим та запальним, участь у цьому веселому дійстві взяли всі: і учні, і вчителі. А ще була фотосесія з молочними вусиками: веселі та промовисті світлини розмістили у фотозоні ліцею.

День був насичений подіями, емоціями, враженнями, та найголовніше —  ліцеїсти зрозуміли, яким є шлях молока з ферми на полиці магазинів, упевнилися в тому, що молоко незамінний продукт харчування людини. У багатьох ліцеїстів з’явилася думка пов’язати своє майбутнє з агробізнесом. Діти переконалися, що сільське господар­ство—це одна з  найперспективніших галузей економіки України, яка потребує кваліфікованих спеціалістів. Крім того, побачили, що в Україні є підприємства, які виробляють безпечну і високоякісну сировину та молочну продукцію.